Κάθε σημείο του χωριού και μια εικόνα, ένα ταξίδι μες το χρόνο αλλά και την πανέμορφη ορεινή Αρκαδία με το δροσερό της κλίμα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Χωριά σαν τα Πελετά μας υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο μια όμορφη παραθαλάσσια χώρα αλλά και μια όμορφη ορεινή χώρα!

Πεζοπορία και την Ποδηλασία

Για όσους αγαπούν την πεζοπορία και την ποδηλασία δεν υπάρχει ιδανικότερος προορισμός από τα Πελετά αφού το χωριό είναι χτισμένο σε οροπέδιο του Πάρνωνα και προσφέρεται για πεζοπορία – ποδηλασία. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου ή της βόλτας με το ποδήλατο στις γειτονιές του χωριού, ο επισκέπτης σίγουρα θα κάνει μια στάση στο δημοτικό σχολείο τόσο για να παρατηρήσει το παραδοσιακό κτίσμα όπου στεγάζεται το σχολείο όσο και για να συνυπάρξει με το δασάκι που βρίσκεται εκεί – μια έκταση γεμάτη πεύκα και βελανιδιές.

Σε κοντινή απόσταση από το χωριό ο κάμπος με τους αμπελώνες, που από τα «ευλογημένα» αμπέλια τους παράγεται το ονομαστό πελετιώτικο κρασί, μια και οι Πελετιώτες αξιοποιούν τα αγαθά που προσφέρει η μητέρα φύση. Κρασί που ο επισκέπτης μπορεί να γευτεί στις ταβέρνες του χωριού, και της ευρύτερης περιοχής.

Για όσους θέλουν να έχουν μια ολοκληρωμένη εικόνα και να αντικρύσουν από ψηλά τούτη τη παραδοσιακή γωνιά της ορεινής Ελλάδας με τον κάμπο με τους αμπελώνες, που εκτείνεται ως φυσική συνέχεια του χωριού, μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή προς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία το οποίο βρίσκεται σε πλαγιά του Πάρνωνα. Από ψηλά διακρίνονται και 2 ανεμόμυλοι έξω από το χωριό, που πλέον μπορεί να μην λειτουργούν, δεν παύουν όμως να μας δίνουν μια εικόνα και να μας ταξιδεύουν στην εποχή που η μηχανή δεν είχε εισβάλλει στη ζωή μας.

Εκδρομές σε κοντινές αποστάσεις

Η γεωγραφική θέση του χωριού είναι μοναδική, αποτελεί σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής, αφού τα Πελετά βρίσκονται σε κοντινή απόσταση τόσο από τα ορεινά όσο και από τα παραθαλάσσια χωριά της νότιας Κυνουρίας αλλά και της Ανατολικής Λακωνίας – επιτρέποντας έτσι στο δραστήριο ταξιδιώτη να πραγματοποιήσει μονοήμερες εκδρομές και να γνωρίσει το ομορφότερο κομμάτι της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου (μέχρι την Μονεμβάσια).

ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ

Σε λίγα μόλις χλμ από τα Πελετά, βρίσκεται το ελατοχώρι Κουνουπιά, χτισμένο σε πλαγιά του Πάρνωνα, (υψόμετρο 810) με τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και το μοναστήρι της Παναγιάς (με αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου) με εικόνες του 12ου αιώνα. Σε κοντινή απόσταση από την Κουνουπιά τα χωριά Χούνη και Βλησιδιά. Ακολουθώντας το δρόμο (μόνο με 4Χ4) από την Βλησιδιά σε μόλις 25 λεπτά βρίσκεστε στο χωριό Κοσμάς σε υψόμετρο 1.150, ενώ στο δρόμο μετά τον Κοσμά προς το Λεωνίδιο, συναντάμε την Μονή της Παναγίας της Έλωνας – που η θέα της και μόνο κόβει την ανάσα.

Μια μοναδική εμπειρία είναι να πάρετε την διαδρομή Πελετά – Κρεμαστή που οδηγεί στο Κυπαρίσσι (πανέμορφο παραθαλάσσιο χωριό της Λακωνίας) και την Μονεμβάσια με το επιβλητικό της κάστρο να μας ταξιδεύει στο ένδοξο παρελθόν της πατρίδας μας!

ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Το συγκριτικό πλεονέκτημα των Πελετών δεν είναι ότι συνδυάζει όλα όσα προσφέρει το βουνό (καθαρό αέρα, δροσιά, επαφή με τη φύση) με κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, αλλά το ότι η θάλασσα στην οποία μας οδηγεί ο δρόμος από τα Πελετά είναι ένας επίγειος παράδεισος! Τόσο μοναδικός που διασημότητες από όλον τον κόσμο (με τελευταίο τον Μπρους Γουίλις) καταφθάνουν στη χώρα μας για να βρεθούν, όχι στα κοσμικά νησιά μας, αλλά σε τούτη την μαγευτική γωνία της νότιας Κυνουρίας: το νοτιότερο άκρο της αρκαδικής ακτής που περιλαμβάνει την παραλία του Φωκιανού, του Αγίου Γεωργίου και του χωριού Πούλιθρα. Ο Θεός είχε πράγματι μεγάλη έμπνευση όταν δημιούργησε τούτο το κομμάτι γης!

Ακολουθώντας μια διαδρομή 15 περίπου χλμ από τα Πελετά – περνώντας από τα παραδοσιακά χωριά Αμυγδαλιά και Πηγάδι – φτάνετε στην παραλία του Φωκιανού. Άλλη επιλογή που έχετε είναι η παραλία του Αγ. Γιώργη σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων καθώς και η μεγάλη παραλία των Πουλίθρων. Κοινά χαρακτηριστικά τους; βότσαλα, κρυστάλλινα νερά, θέα τις Σπέτσες και τη Σπετσοπούλα, ηρεμία, γαλήνη, απόλυτη συνύπαρξη με την μητέρα φύση και ο Πάρνωνας να τις αγκαλιάζει, να τις προστατεύει, να συνυπάρχει μαζί τους και κατ’ ‘επέκταση όλα τα στοιχεία της φύσης να συνυπάρχουν!

Και βέβαια, για την επιστροφή σας στα Πελετά έχετε την δυνατότητα να γνωρίσετε και την πάνω γειτονιά των Πουλίθρων με τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια αλλά και να δείτε το χωριό από ψηλά ανηφορίζοντας προς τα Πελετά. Φτάνοντας στο Πυργούδι (Τσούμος) – ένας οικισμός 4 χλμ πριν τα Πελετά – κάντε μια στάση και απολαύστε τη μαγευτική θέα : Πούλιθρα, ένας πίνακας ζωγραφικής με υπογραφή του δημιουργού της!


Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν ρώσικες εικόνες που στάλθηκαν ως δωρεά κατά την περίοδο του 12ου αιώνα, τότε που η Κουνουπιά ήταν το κεφαλοχώρι της περιοχής και προφανώς είχε εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία.
Πιθανότατα δε, να εμπορευόταν μετάξι, κάτι που μαρτυρούν οι αιωνόβιες μουριές που σώζονται ακόμη στην περιοχή. Οι εικόνες που δωρήθηκαν στο ναό, τις φιλοτέχνησε ο αγιογράφος Βλαδίμηρος, υπεύθυνος για τμήμα της αγιογράφισης της εκκλησίας του Κιέβου και της Αγίας Σοφιάς.

Σήμερα το μαρμάρινο τέμπλο του ναού, διαθέτει εξαίρετες αγιογραφίες φιλοτεχνημένες από τον σπουδαίο αγιογράφο και συγγραφέα Φώτη Κόντογλου.
 
 

 
 

Πηγή: http://poulithragr.blogspot.com